Taidekartta 2004-2014


Kertomus aikaisemmasta toiminnasta 2004-2014

Enon taiteilijat oli järjestäytymätön vapaa taiteilijaryhmä, joka koostui Enossa asuvista ammattitaiteilijoista. Ryhmä syntyi vuonna 2004 taiteilijoiden tarpeesta tavata toisia kohtalontovereita, ammattitaiteilijoita. Tapaamisten suurin merkitys oli keskusteluissa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa taiteilijoiden kanssa. Kuvataiteilija jää helposti yksin työskentelyssään ja palautteen saaminen voi jäädä vähäiseksi. Tätä ongelmaa ryhmä pyrkii ratkaisemaan. Ensimmäinen yhteinen näyttely järjestettiin vuonna 2004, jolloin Taidekartta tuli virallisesti perustettua.

Taidekartta järjesti ensimmäisen Enon Taidekartta-kesätapahtuman vuonna 2005. Enon Taidekartta koostui useista eri pisteissä sijainneista näyttelykohteista sekä yhteisnäyttelystä Enon Uimaharjussa. Hankkeen toteuttaminen merkitsi taiteilijoille sekä suurta yhteistä ponnistusta että itse kullekin taiteilijalle intensiivistä työjaksoa kiinnostavien näyttelyiden aikaansaamiseksi. Kesän henkilökohtaiset näyttelyt kotigallerioissa ja yhteisnäyttelyt, jotka luovat vuosittain erilaisen kartan,
ovat Taidekartan perusta. Taiteilijoiden ja yleisön kohtaaminen kiireettömästi maaseutugallerioissa on tutustuttanut ihmisiä taiteen tekijöihin ja madaltanut kynnystä kohdata taiteilijoita ja taidetta.

Tämän jälkeen Taidekartan toiminta on laajentunut kesästä ympärivuotiseksi tapahtumaksi ja näyttelypaikkoina ovat olleet maakunnan ja valtakunnan taidemuseot ja galleriat. Taidekartta toimii taiteilijakuvan monipuolistamiseksi. Ammattimaisesti ja laajalla rintamalla Taidekartta on osallistunut vuosien varrella mm. Senaatintorin Pohjois-Karjalaa esittelevään tapahtumaan, Taidesuunnitukseen, Cultrips-hankkeeseen, Teosvälitykseen yms.

Ulkomaista yhteistyötä Taidekartta on tehnyt vuonna 2006 Suomen EU-puheenjohtajakautena Hollannin Hengeloon, kutsujana Huis voor Europa -hanke. Taitelijoiden töitä oli esillä vierailun ajan Huis voor Europassa ja Galerie 16:ssa. Ruotsin Kinda-kunnan kanssa aloitetiin yhteistyö vuonna 2009, jolloin veimme ensimmäisen Taidekartta -näyttelyn Ruotsiin, tämän jälkeen yhteistyö laajeni myös paikallisten taiteilijoiden kanssa. Ruotsalaisten kanssa järjestimme yhteisnäyttelyn Kindaan vuonna 2010. Joensuun Taidemuseon kutsusta otimme vuoden 2010 teemaksi ”Ilmastonmuutos”. Ruotsalaiset taiteilijat kutsuttiin Taidekartta tapahtumaan sekä Taidekeskus Ahjon näyttelyyn.

Taidekartta Imatralla oli vuonna 2012 esillä Imatran Taidemuseossa. Taidekartta ry järjesti Enon Taidekartta kesä 2012 -tapahtuman omalla paikkakunnalla kesä-heinäkuussa, johon osallistui 10 taiteilijaa ja 6 taidenäyttelykohdetta.

Varkauden Taidemuseon näyttely vuonna 2013 oli mittasuhteeltaan laajin, suurin sekä näyttävin, mihin olemme Taidekartalla osallistuneet. Taidekartta Varkaudessa näyttely oli Varkauden Taidemuseossa ja kaupungilla koko kesän kestävä taidetapahtuma. Tapahtuma oli samaan aikaan oman Enon taidekartta -tapahtuman kanssa. Varkauden Taidemuseon näyttelyssä esittäydyimme eri puolilla kaupunkia, tila- ja ympäristötaiteella. Katsoja pystyi ns.”suunnistamaan” Taidekartan avulla eri taidekohteisiin kaupungilla. Taidenäyttelyn nimi oli ”MUUTOS” ja se koostui Taidemuseossa pidettävästä näyttelystä ja yli 20 ympäristöön sijoittuvasta tilataideteoksesta Varkauden kaupungissa. Tilataidekohteista oli yhteinen esite sekä lisäksi kuvasuunnistus yhdessä Warkauden lehden kanssa.
Taidejoulukalenterit ovat, vuoden 2009 poislukien, kuuluneet vuodesta 2008 lähtien toimintaamme ja ilahduttavat Joensuussa kävelykadulla sermipaviljongissa ohi kulkijoita. Luukut voi käydä myös avaamasssa netissä.

Vuonna 2013 Taidekarttaan kuuluivat Helena Vartiainen, Tuija Hirvonen-Puhakka, Eve Huttunen, Tuula Liimatta, Valde Hassinen, Merja-Leena Määttälä.

Taidekartta täyttää 10 vuotta vuonna 2014. Vietämme Taidekartan 10-vuotisjuhlaa näyttelyillä Enossa ja Joensuussa. Juhlavuonna on esillä Taidekartan taiteilijoiden maalauksia, valokuvia, veistoksia, grafiikkaa, piirustuksia ja keramiikkaa. Esille tulee tila- ja ympäristöteoksia sekä perinteisempiä taidemuotoja.